28.9.09

‘Dikkat Bisiklet Çıkabilir’

28.9.09

‘Bisiklet hayaldir, zira bisikletçinin ayakları hep havadadır’ der bisiklet manifestosu. Başka Derneği de bir hayali gerçekleştirmek üzere kolları sıvadı. Fiziksel ve ruhsal açıdan insanlar üzerinde sayısız pozitif etkisi bulunan bisiklet aynı zamanda da uygun şartlarda en iyi ulaşım aracıdır diye düşünen Başka Derneği,  ‘Dikkat Bisiklet Çıkabilir’ projesini geliştirdi. Bisiklet manifestosu bir bölümde de der ki ‘Bisiklet eşitliktir bazen sen onu taşırsın bazen o seni’ proje ile bizler, bisikletlerin bizi taşıyabileceği uygun ortamı sağlamak için çalışıyoruz.
                Proje Uludağ Üniversitesi Görükle yerleşkesinde ve Görükle köyünde  uygulanmaktadır. Üniversite kampüsü her açıdan bisiklet kullanımına uygun bir bölge olmasına rağmen şu anda bisiklet kullanıcıları sayısı oldukça azdır. Görükle köyünde yaklaşık 6000 öğrenci yaşamakta ve öğrenciler yaklaşık 2 km uzaklıktaki kampüse ulaşmak için yürümeyi veya minibüs kullanmayı tercih etmektedirler.  Bunun sebebi bölgede bisiklet kullanılmasına uygun her hangi bir altyapı oluşturulmamış olmasıdır. ‘Dikkat Bisiklet Çıkabilir’ projesi de bu altyapı sorununu çözmeyi hedeflemektedir. Bu bağlamda proje alanında yaklaşık 10km uzunluğunda bir bisiklet yolu, 7 tanesi kampus 3 tanesi de Görükle köyü içinde olmak üzere toplam 1000 bisiklet kapasiteli 10 adet bisiklet park yeri ve de üniversite içinde bulunan 50 bisikletli bir bisiklet kiralama sistemi ile proje mevcut altyapı sorunlarını azaltmayı hedeflemektedir. Proje çerçevesinde bahar şenliklerinde Uludağ Üniversitesi Bisiklet Topluluğu(Ulubist) ile beraber bir kortej geçişi organize edilecek ve de proje süresince bisiklet kullanıcılarına yönelik farklı güzergahlarda bisikletli geziler düzenlenecektir.
Görükle köyünün ve Üniversite Kampüsünün içinde bulunduğu belediye olan, Nilüfer Belediyesi de proje ortaklarındandır, Nilüfer Yerel Gündem 21 diğer ortak olup, proje Başka Derneği tarafından yürütülmektedir. ‘Bisiklet hayal gücüdür durduğunda devrilir’ diyen manifestonun ışığında; Başka Derneği, bisikletleri devirmemek üzere proje süresince çalışacak ve Uludağ Üniversitesini bisiklet dostu bir üniversite haline getirecektir.

by başkader

0 yorum: